29 Mart 2013 Cuma


Kapanan Google Reader'a Alternatifler ! 


Google, popüler olmayan servislerinin bir bir sonunu getirirken, bu uygulamadan nasibini alan son uygulama internet sitelerini RSS üzerinden takip etme imkanı tanıyan Reader hizmeti oldu.
Sizinle daha önceki haberimizde de paylaştığımız gibi 8 yıldır hizmet veren Reader servisini 1 Temmuz itibari ile emekliye ayıracak olan Google, kullanıcılara bilgilerini yedeklemesi konusunda uyarıda bulunup, bu konuda Takeout servisini kullanabileceklerini belirtti. 
Bu açıklamanın bizim gibi birçok kullanıcı da vakit kaybetmeden RSS okuyucu  arayışlarına girişirken, biz de sizlerle bu konuda karşımıza çıkan alternatifleri paylaşalım istedik. İlerleyen sayfalarda kendi ihtiyacınıza göre seçim yapabileceğiniz birçok RSS okuyucuyu bulabilirsiniz.
Bulut Tabanlı RSS Okuyucular ;
Eğer gün içerisinde birden fazla bilgisayar kullanan bir kullanıcıysanız bu başlıkta yer verdiğimiz RSS okuyucular, bulut tabanlı olmaları sayesinde hem ihtiyacınıza daha uygun olacaktır, hem de Google Reader'a bu yönden daha çok benziyorlar.
İlk alternatifimiz web tabanlı RSS okuyucular arasına oldukça popüler olan NetVibes. Ücretli ve ücretsiz seçenekleri bulunan NetVibes'ın ücretsiz günlük ihtiyaçlarınızı karşılamaya son derece uygun. Bunun dışında profesyonel kullanıcılar için de ücretli seçenekleri bulunan NetVibes'da ihtiyacınıza uygun bir seçenek mutlaka bulabilirsiniz. Eğer Google Reader'dan NetVibes'a geçmeye karar verirseniz, NetVibes'ın kendi sitesinde yer alan rehber size bu konuda yardımcı olacaktır. 
NetVibes'a ait ekran görüntüsü
NewsBlur da Google Reader'a benzer arayüzüyle dikkat çeken, basitçe üyelik oluşturup favori sitelerinizi istediğiniz bilgisayardan takip etmenize olanak sağlayan bir servis. Üstelik Android ve iOS uygulamaları bulunması da NewsBlur'a bir artı kazandırıyor.
Feedly ise Google Reader'dan farklı bir tasarıma sahip ve oldukça popüler bir servis. Gazete sayfasına benzer tasarıma sahip Feedly, iOS ve Android uygulamalarının yanı sıra Chrome ve Firefox eklentileri ile kullanıcıların ilgisini çekmeye çalışıyor.
Bu kategorimizde yer alan son servis ise The Old ReaderGoogle Reader'ın eski tasarımına benzer bir tasarıma sahip olan The Old Reader, alışkanlıklarından vazgeçemeyenler için iyi bir seçim olacaktır.
Bilgisayar için RSS Okuyucular ;
Web tabanlı RSS okuyuculara göre daha kullanışsız bulduğumuz bu kategorideki RSS okuyucular bilgisayarınıza yazılım kurmanızı gerektiriyor. Bu açıdan eğer gün içerisinde tek bir bilgisayar kullanmıyorsanız bu yazılımlar işinizi görmekte zorluk çekecektir. 
Windows için bu konuda yer alan alternatiflerin arasında en başarılılarından biri olan FeedDemon'da Google Reader'ın emekliye ayrılacağının açıklanmasının ardından sonunun geldiğini açıkladıGoogle Reader ile senkronize olarak çalışan servisin başka bir alternatifi olmadığını açıklayan Nick Bradbury, eğer FeedDemon'ı Google Readersenkronizasyonu olmadan kullanıyorsanız kullanmaya devam edebileceğiniz de belirtti. 

Bir diğer Windows için alternatif uygulamamız ise FeedReader, oldukça sade, basit bir tasarıma sahip olan FeedReader, bu yönüyle ilginizi çekecektir.
Mac kullanıcıları içib RSS okuyucu alternatifimiz ise, birçok Mackullanıcısının kullandığı Reeder. Eğer Mac kullanıcısı iseniz son derece başarılı olan bu uygulamayı gönül rahatlığı ile kullanabilirsiniz.
Sonuç ;
Kısaca alternatiflerimizi toplamak gerekirse, günümüzde kullanımı gittikçe artan akıllı telefon ve tabletlerimiz düşünüldüğünde web tabanlı RSS okuyuculara yönelmek daha mantıklı görünüyor. Bu seçenekler arasından da iOS ve Android gibi mobil işletim sistemleri için uygulamaları olanları tercih etmeniz sizin yararınıza olabilir.