27 Mart 2013 Çarşamba


20 Yılda İşlemcilere Neler Oldu?



22 Mart 1993'te çıkan Intel Pentium işlemcisinin, geçtiğimiz günlerde 20. yaş günü kutlandı. Aradan geçen 20 yıllık süre zarfında hafızaları biraz zorlayınca, teknolojide yaşanan inanılmaz gelişmeyi daha da iyi anlıyorsunuz.
Teknolojinin son 20 yıldaki hızı, bize 20 yıl sonra acaba neler olacak sorusunu da sordurmuyor değil. Eskiden hayallerimizi süsleyen Pentium işlemciler, bugün sadece tatlı bir anıdan ibaret.
ilk Pentium 800nm teknolojisiyle üretildi!
İşlemcilerin içeriğine bakacak olduğunuzda temel birimin transistörolduğunu görüyorsunuz. Üretim teknolojisi ne kadar küçüldükçe, o kadar transistör kullanabiliyorsunuz. Transistör sayısı artırıldığında, mantık kapılarını da artırıyorsunuz. Bu da performans başta olmak üzere pek çok veriyi etkiliyor.
20 yıl önce 800nm boyutunda üretim yapan Intel, günümüzde 22nmseviyesinde üretim yapmaya başladı. Önümüzdeki yıllarda ise yine nanometrik küçülmelere şahit olacağız.
İlk Pentium'un özellikleri ne?
800nm teknolojisiyle üretilen PentiumP5 çekirdeğine sahipti. 60 - 66 MHz hızlrında çalışan işlemci, sadece 16 KB'lık ön belleğe sahipti. Soket 4formatındaki işlemci, sadece 16 watt güç tüketimine sahipti.
Intel'in 94 yılında yayınladığı Pentium reklamı
3.1 milyon transistörü içerisinde barındıran işlemcl, günümüze göre oldukça geri kalmış bir seviyede.
Peki 10 sene önce?
Sizleri 2003 yılına götürelim. 2002 yılından bu yana piyasada bulunan 130nmteknolojisiyle üretilen Northwood tabanlı Pentium 4 işlemcileri,2004 yılında yerini 90nm teknolojisiyle üretilen Prescott çekirdeğine sahip Pentium 4'lere bırakmıştı.
İlk defa 3 GHz seviyesini gördüğümüz Prescott işlemciler, 125 milyon transistöresahipti.130nmteknolojisiyle üretilen Nortwood tabanlıPentium 4'ler ise sadece 55 milyon transistöre sahipti.
Günümüz!
Pek çok teknolojideki gelişim, 2000 yılından sonra hızlanmaya başladı. İşlemcilerin üretim teknolojileri de bu şekilde. Şimdi Intel'in 22nmteknolojisiyle üreteceği 4. nesil Core işlemci ailesi Haswell'in çıkışını bekliyoruz.
Intel'in 22nm teknolojisini kullanan Ivy Bridge tabanlı 3. nesil Coreişlemcileri, neredeyse yaklaşık 1 senedir hayatımızda. 1.4 milyar transistörü içerisinde saklayan Ivy Bridge, eski işlemciler gibi sadece merkezi işlem birimi görevi görmüyor.
Bellek kontrolcüsü ve grafik işlem ünitesini de tümleşik olarak içerisinde bulunduran Ivy Bridge işlemciler, Turbo Boost ile neredeyse 4 GHzseviyesine gelmiş durumdalar.
Sunucular ve üst seviye masaüstü platformuna da uyarlanacak olan Ivy Bridge, Ivy Bridge EP adıyla karşımızda olacak. Ayrıca firma Haswell işlemcileriyle taşınabilir bilgisayarlar, Ultra ince bilgisayarlar ve masaüstü bilgisayarlara güç vermeye devam edecek.