27 Mart 2013 Çarşamba


İşte Samsung Galaxy S4'ün Birim Maliyeti



Akıllı telefonlar başta olmak üzere, pek çok teknolojik cihazın maaliyetine bakacak olduğumuzda, satış fiyatlarına göre oldukça düşük fiyatlar dikkati çekiyor. Örneğin yurt dışında 800 - 900 dolara satılan cihazların, maaliyetine baktığımızda rakamın 200 dolar seviyesinde olduğu görülüyor.
Samsung'un geçtiğimiz günlerde duyurduğu Galaxy S4 modelinin de maaliyeti en çok merak edilen konuların başında geliyor.
Galaxy S3'ü yaklaşık 213 dolara mal eden SamsungGalaxy S4'ü toplamda 244 dolara üretiyor.
Toplam parça maliyetinin 236 dolar, işçilik harcamalarının da cihaz başına8.5 dolar olduğu belirtiliyor. Parça maaliyetlerine baktığımızda en yüksek miktarın 75 dolarla Samsung'un 5 inçlik Full HD Super AMOLED ekranı olduğu görülüyor.
İkinci en pahalı bileşen ise Samsung'un toplam 8 çekirdeğe sahip Exynos 5 Octa işlemcisi. Bu işlemcinin maaliyeti ise 30 dolar.
IHS Suppli'nin 16 GB'lık Galaxy S4 için yaptığı maaliyet araştırmasına göre bellek yongalarının toplam maaliyeti 28 dolar, ve diğer bileşenlerin de yaklaşık 20 dolar ve altı seviyede olduğunu ortaya koyuyor.
Tabi firmaların AR-GE giderleri bu maaliyet hesaplarına katılmıyor.Samsung'un ve diğer firmaların telefonlar için hazırladığı ek yazılımlar için hazırladığı bütçeler ve tasarım için oluşturulan bütçeler, bu giderlerin dışında kalıyor.
Samsung Galaxy S3 ile aynı fiyata sahip olması beklenen Galaxy S4'ün maaliyeti, biraz daha artmış durumda. Yani SamsungS4'ten daha az kar elde edecek.
Samsung'un, Galaxy S4'ü Avrupa'da 690 Euro'luk bir fiyatla satışa sunması bekleniyor.